Potut pottuina!

Oikea peruna oikeaan paikkaan

Peruna on suomalaisessa ruokakulttuurissa useimpien ruokalajien kivijalka. Hyvänkin annoksen saattaa pilata laadultaan sopimaton tai huono peruna. Perunalajikkeiden käyttöominaisuudet poikkeavat toisistaan niin paljon, että kokilla on oikeus tietää, mitä pataan panee. Väärien lajikkeiden käytöstä kertovat liisterimuusi tai keitettäessä hajonneet annosperunat tai vetinen, läpikuultava varhaisperuna salaatissa. Peruna-lajikkeilla on eroja. Kaupassa kuluttajaa auttavat perunan värikoodit. Tuottajat ja perunapakkaamot tekevät perunaerälle laatukokeet, joissa määritellään kyseiselle erälle sopiva käyttötarkoitus.

Yleisperunoita ja erikoisuuksia

Nicola vai Siikli? Kaikki perunat eivät ole samanlaisia – eivät läheskään. Perunalajikkeita on suuri määrä ja valikoiman kasvu vain jatkuu. Nykyisin Suomen markkinoilla on noin 40 erilaista lajiketta. Kuluttajat arvostavat yhtäältä monikäyttöisiä yleisperunoita, mutta hakevat toisaalta yhä useammin juuri tiettyyn tarkoitukseen tai ruokaan tarkoitettua lajiketta. Myös elintarviketeollisuus valitsee nykyisin tarkasti oikeanlaisen perunan omiin tuotteisiinsa.

Perunakauden Suomessa useimmiten aloittaa nopeasti satoa tuottava Timo. Hieman myöhemmin kesällä mm. Siikli, Rikea ja Velox valtaavat torit ja kauppojen perunahyllyt. Talvisin ruokapöydissä on tavallisimmin laajasti viljeltyjä ruokaperunoita, joista suosituimpia ovat Melody, Nicola ja Van Gogh.

Erikoisempiakin perunoita on tarjolla kuten vaikkapa sinivärisiä tai punakuorisia. Moni syö huomaamattaan esimerkiksi punakuorista Asterixia, joka on suosittu peruna ruokateollisuudessa.

Lisää lajikkeista

Pohjoisen Kantaperuna
Perunakauppa Luonnosta
Suomen Siemenperunakeskus

Yleisimmät lajikkeet

VARHAISPERUNA
Timo, Siikli, Solist

VIHREÄ: Kiinteä peruna
Annabelle
Asterix
Inova
Lady Felicia
Marabel
Nicola
Rikea
Victoria
Velox

KELTAINEN: Yleisperuna
Challenger
Fontane
Inova
Melody
Van Gogh

PUNAINEN: Jauhoinen peruna
Afra
Fontane
Puikula
Rosamunda
Van Gogh

Vihreä peruna käy keittoihin ja laatikoihin. Keltainen peruna on yleisperuna moneen käyttöön. Punainen peruna käy muusiin ja uuniperunaksi.