Potut pottuina!
feature3

Perunan tarina

Peruna on peräisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta. Siellä sitä on varsinkin vuoristoalueilla viljelty jo tuhansien vuosien ajan. Espanjalaiset valloittajat toivat 1500-luvulla perunan Eurooppaan. Ensimmäiset varmasti perunaa tarkoittavat maininnat ovat vuodelta 1588. Vielä tämän jälkeen pitkään vain harvat ihmiset Euroopassa viljelivät tai söivät perunaa, jonka viljelys kohtasi varsin voimakasta vastustustakin. Peruna vakiintui osaksi eurooppalaista ruokavaliota vasta sen jälkeen kun Preussin kuningas Fredrik II Suuri vuonna 1763 määräsi käskykirjeellä 57 000 talonpoikaa viljelemään perunaa. Muutamissa osissa Eurooppaa, erityisesti Irlannissa se pian muodostui kasvavan väestön lähes ainoaksi päivittäiseksi ravinnoksi.

Ruotsiin peruna saapui 1655, jolloin lääkäri ja luonnontieteilijä Olof Rudberg istutti perunaa Uppsalan kasvitieteelliseen puutarhaan. Suomessa perunoita on nähty ainakin 1720-luvun lopulta lähtien, jolloin niitä tuli Inkooseen Fagervikin kartanoon saksalaisten peltiseppien mukana. Perunanviljelyä edisti erityisesti Asikkalan seurakunnan kappalainen Axel Laurell, joka kehui perunoita jokaisen saarnansa yhteydessä. Hän julkaisi myös opaskirjan perunan viljelystä vuonna 1773. Peruna vei pian nauriin aseman suomalaisten tärkeimpänä viljelys- ja ruokajuureksena. Naurista on viljelty Suomessa jo esihistoriallisena aikana. Nykyisin peruna mielletään suomalaisten perinteiseksi perusravinnoksi.

Lähde ja kuva: Wikipedia (eng) Solanum tuberosum by Gaspard Bauhin (1591)

Pro Peruna ry:n opetusmateriaali

Oheinen peruna-aiheinen opetusmateriaali on laadittu Pro Peruna ry:n toteuttaman Kasvata omat perunasi -koululaiskampanjan innoittamana. Aineisto on tarkoitettu opettajien hyödynnettäväksi opetuksessa ja se on suunnattu pääasiassa ala-asteen 4-6 luokkalaisille. Materiaalia voi toki hyödyntää muussakin opetuksessa tai sitä voivat käyttää kaikki perunasta innostuneet.

Lataa koko
opetusmateriaali
tästä (.pdf)