Potut pottuina!

Perunalaatikon lajikkeet

Taas on se aika vuodesta, kun mietitään, miten sen perunalaatikon saa parhaiten onnistumaan. Mikä olisi hyvä lajike laatikkoon ja miten sen tekisi.

Perunalaatikon ohjeita on lähes yhtä monta kuin tekijöitäkin, joten siihen en ota varsinaisesti kantaa. Voisin kuitenkin hieman kertoa siitä miten ja miksi tietty perunatyyppi käyttäytyy tietyllä tapaa imellettyä perunalaatikkoa tehdessä.

Varmin tapa tehdä perunalaatikkoa on etsiä mahdollisimman jauhoinen peruna. Jauhoinen peruna imeltyy helpoiten perunassa olevan tärkkelyksen vuoksi – mitä jauhoisempi, sitä tärkkelyspitoisempi. Tällaisen sateisen kesän jälkeen perunat eivät ole yhtä jauhoisia, kuin aurinkoisina kesinä, koska tärkkelys (jauhoisuus) kehittyy parhaiten auringonpaisteessa.

On myös mielipiteitä, joissa perunalaatikko pitäisi tehdä kiinteistä perunoista. Kiinteistä perunoista tulee erilainen perunalaatikko. Tietyllä tavalla tiiviimpi, mutta oikein tehtynä erittäin samettisen makuinen. Vaarana tosin voi olla myös liisterimäisyys.

Hyviä jauhoisia lajikkeita perunalaatikkoa varten on mm. Afra, Challenger, Fontane, VanGogh, Lambada ja Ramos.

Paras neuvo perunalaatikon tekemiseen on maltti on valttia!

Kirjoittaja: Pro Peruna